Vinflaskan i passkontrollen

Hur många gånger har du haft en riktigt bra upplevelse i en passkontroll? Ingen? Det är i så fall ganska märkligt, eftersom passkontrollen är entrén till ett land – ett första intryck som kan påverka din inställning till hela vistelsen. En sådan upplevelse fick jag i passkontrollen till Georgien.

Efter att ha fått min stämpel i passet, räckte passkontrollanten vänligt fram en flaska vin och hälsade mig välkommen till Georgien. En flaska vin!

Till saken hör att Georgien anses vara vinets vagga. Det äldsta kända vinet är över 8000 år gammalt och har genom historien blivit en central del av den unika georgiska måltidskulturen – Supra. Georgierna har förhöjt middagen till en konstform som varar i timmar, under ledning av en utsedd ceremoniell värd – Tamada. Denna storyteller introducerar ett ämne före varje skål och uppmuntrar gästerna att dela med sig av sina erfarenheter av ämnet. Genom att dela känslor och tankar på detta strukturerade sätt, knyts starka band mellan middagsgästerna.

Vinflaskan i passkontrollen var således inte bara en gåva utan en inbjudan till en värld där varje måltid är en fest och varje fest en lektion i mänsklighet. Vinflaskan blev symbolen för en kultur som ser delning som en dygd och måltiden som en helig handling.

Visst, en passkontrollant är en myndighetsperson med uppgift att inte släppa in oönskade personer. Men det hindrar inte att rollen också kan vara att agera som en trevlig ambassadör för landet man vaktar.

Vad är er "passkontroll"? Vem ansvarar för den, och hur kan den upplevelsen prägla resten av besöket?

Välkommen till Georgien!